До 2500 лв. ще получават гражданите в община Търговище за 

...
До 2500 лв. ще получават гражданите в община Търговище за 
Коментари Харесай

До 2500 лв. ще получават гражданите за реализацията на инициативи за подобряване на градската среда в Търговище

До 2500 лева ще получават жителите в община Търговище за  реализацията на планове, свързани с възстановяване на градската среда през 2022 година

Средствата ще се разпределят по линия на общински фонд за поддръжка на локални начинания. Това бе разяснено по време на публичното разискване на плана на устав към фонда, което се организира на 23 юни в Община Търговище.

В разискването се включиха секретарят на Общината Христалина Халачева, Емилия Лисичкова от Сдружение „ Платформа АГОРА “, което съфинансира фонда, ръководителят на Общинския съвет Емине Якубова, общински съветници, специалисти от администрацията, представители на неправителствения бранш, на просветителни, културни институции и жители.

Христалина Халачева съобщи, че оказването на поддръжка за реализацията на локални начинания, насърчаващи развиването на гражданското общество, е измежду целите на общинското управление.

„ Проектът „ Вход за жители “, по който работихме дружно с Клуба на нестопанските организации в Търговище, в допълнение ни стимулира да стартираме подобен фонд. Вярваме, че той ще бъде точно един вход за жителите към управническите процеси и опция за по-активното им включване в тях “, сподели Халачева. Тя обясни, че през 2022 година фондът ще разполага с 18 000 лева От тях 10 000 лева са обезпечени от Общината, а 8 000 лева – от „ Платформа АГОРА “.

„ Опитът ни демонстрира, че този вид фондове потвърдено работят както в огромни, по този начин и в междинни, и в по-малки общини. Те дават опция за разрешаването на пръв взор на дребни, само че в това време значими за локалната общественост въпроси и проблеми “, съобщи Емилия Лисичкова от „ Платформа АГОРА “.

Експертът в Общината Петя Стоянова обясни, че първата сесия за кандидатствате се чака да бъде оповестена в средата на юли. Сред допустимите действия за финансиране ще са благоустрояване на прилежащи площи към публични здания и междублокови пространства, основаване или възобновяване на зелени и цветни площи и други. „ Гражданите биха могли да осъществят и по-нестандартни хрумвания, които да трансформират средата, в която живеем, без безусловно дейностите да са свързани с поправки “, сподели Стоянова.

Да оферират и осъществят начинания по линия на фонда ще могат представители на неправителствения бранш, читалища, просветителни и културни институции, шефове на етажна благосъстоятелност и неофициални цивилен групи. Срокът на осъществяване на самодейностите през тази година ще бъде два месеца.

На уеб страницата на Общината ще бъде основан раздел, в който ще се разгласява настояща информация за фонда и мостри на всички нужни документи за кандидатстване. Ще бъде разгласен и телефонен номер, на който ще може да се получава подробна информация и подпомагане за попълването на документите.

Проектните хрумвания ще бъдат оценени на два стадия – от общинска комисия и публичен съвет. С утвърдените претенденти ще се подписват контракти за финансиране.

Сред предложенията, които жителите дадоха, са всички подадени планове да бъдат оповестени на уеб страницата на администрацията, с цел да се обособи самобитна банка за хрумвания. От Клуба на нестопанските организации обявиха подготвеност да спомагат и за привличането на поддръжка от локалния бизнес при реализацията на дейностите. Бяха дадени оферти и за членове на публичния съвет.

Протоколът от разискването ще бъде оповестен на уеб страницата на Община Търговище, раздел „ Общински съвет – Проекти на нормативни актове – Проект на Правилник за организацията, активността и ръководството на „ Фонд за поддръжка на локални начинания – Търговище ”.

Проектът на правилника за разпределението на средствата ще бъде прегледан от Общинския съвет на съвещанието на 30 юни.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР